Hvornår og hvorfor man skal bruge “odd-even pricing” som en strategi

Psykologien bag prissætningsstrategier og den indvirkning, kulturelle og sociale omstændigheder kan have på denne prisfastsættelsesmodel.

,
Picture of PriceShape
PriceShape
Læsetid: 2 min.
Follow us on social media

 

 

 

1200-628 – 36

Prisafslutning

"Prisafslutninger" henviser til de sidste cifre i prisen på et produkt. For eksempel, hvis et produkt er prissat til €9,99, er prisafslutningen "99". Prisafslutninger bruges ofte i marketingstrategier, såsom “odd-even pricing”, for at skabe en psykologisk effekt på forbrugerne. Ideen bag prisafslutninger er, at visse tal kan være mere tiltalende for forbrugerne, afhængigt af deres kulturelle og psykologiske associationer med disse tal. For eksempel kan ulige tal være forbundet med rabatter eller udsalg, mens lige tal kan være forbundet med kvalitet og luksus. Ved at vælge specifikke prisafslutninger kan virksomheder påvirke forbrugernes opfattelse af deres produkter og opfordre dem til at købe.

Odd-even pricing

"Odd-even pricing" er en marketingstrategi, der involverer at sætte prisen på et produkt til at ende på et ulige tal (f.eks. 19,99 €) eller et lige tal (f.eks. 20,00 €) for at skabe en psykologisk effekt på forbrugerne. Ideen bag denne prissætningsmetode er, at ulige priser fremstår markant lavere end lige priser, selvom forskellen kun er et par cent.

Forskning har vist, at odd-even pricing kan være en effektiv måde at øge salget og overskuddet på. Forbrugere er mere tilbøjelige til at opfatte ulige priser som et godt tilbud og kan være mere tilbøjelige til at købe. Dog kan odd-even pricing skabe en opfattelse af nedsat værdi, da forbrugere hurtigt kan antage, at de ulige priser indikerer, at produktet er nedsat eller på tilbud.

Odd-even pricing anvendes ofte i forskellige brancherl. Det bruges også i prissætningsstrategier såsom pakkepriser, hvor en gruppe af varer sælges sammen til en pris, der slutter på et ulige eller lige tal.

Psykologien bag prissætning

 

Psykologien bag prissætning er baseret på idéen om, at forbrugerne opfatter visse tal som mere attraktive eller tiltalende end andre. Denne opfattelse kan påvirkes af forskellige faktorer, herunder kulturelle associationer, tidligere erfaringer og kognitive bias.

En af de mest kendte prissætninger er uligenumre, såsom 9,99 €, der ofte bruges til at skabe opfattelsen af ​​en lavere pris. Dette kaldes "charm pricing", da det uligenummer opfattes som "charmerende" eller tiltalende for forbrugerne. Forskning har vist, at forbrugerne tendens til at fokusere på de venstre cifre i en pris, hvilket betyder, at de kan opfatte en pris på 9,99 € som tættere på 9 € end 10 €, selvom forskellen kun er på en cent.

På samme måde kan lige tal, såsom 20 €, opfattes som højere kvalitet eller mere luksuriøse. Dette skyldes, at lige tal ofte er forbundet med stabilitet og balance. For eksempel kan en high-end restaurant prissætte deres menuelementer ved hjælp af lige tal for at skabe en opfattelse af kvalitet.

Ud over uligenumre- og lige tal kan andre prissætninger også påvirke forbrugernes opfattelse. For eksempel kan priser, der ender på "0" eller "5", opfattes som mere afrundede og stabile, mens priser, der ender på "7", kan opfattes som mere unikke eller specielle. Overordnet antyder de psykologiske effekter af prissætning, at virksomheder kan bruge prissætningsstrategier til at påvirke forbrugernes opfattelse af deres produkter og opfordre dem til at købe. Uanset hvad eller hvordan du ønsker at sætte din pris, kan du gøre det automatisk i PriceShape. Du kan vælge bestemte produkttyper eller grupper, der skal ende på bestemte tal. Læs mere om, hvordan du sætter odd even prissætningsstrategier op på vores platform her eller lær mere om de mest anvendte prissætningsstrategier lige her.

 

Nyhedsbrev

Vær opdateret med de seneste nyheder fra PriceShape

Du kan forvente masser af spændende indhold og opdateringer i vores nyhedsbrev, såsom gratis webinarer og blogs. Vi stræber efter at dele vores viden og informere jer om priser og trends inden for e-handelens verden.