6 typiske fejl du begår, når du laver prisstrategier

De mest gængse fejl man ofte begår, når man laver prisstrategier, er nemme faldgruber. Læs her de 6 typiske fejl og undgå at miste indtjening.

Anna Wawrzyniak
Læsetid: 4 min.
Follow us on social media

Indhold:

  • Fejl #1: Én pris er sjældent nok 
  • Fejl #2: Du tror at lave priser er mest rentable for dig
  • Fejl #3: Du prissætter dine produkter for højt
  • Fejl #4: Du mangler kundesegmentering
  • Fejl #5: Værdi baseret på udgifter er ikke bedre end værdien for kunden
  • Fejl #6: Samme avance for forskellige produkter
  • Konklusion

De mest gængse fejl man ofte begår, når man laver prisstrategier, er nemme faldgruber.

Men med et indblik i disse 6 prisstrategi fejl, kan du hurtigt lære, hvordan du kan styre uden om og undgå at miste indtjening. 

Som forhandler skal du typisk investere en del tid og energi i at opsætte prisstrategier for dine produkter. 

Den rette prisstrategi er kernen i at opnå klare konkurrencefordele. Mange virksomheder bruger flere år på at opnå de gevinster der kommer i kølvandet af deres indsatser som, når de skærer ned på udgifter, outsourcer afdelinger eller projekter, laver reorganiseringer eller implementerer nye teknologier. Desværre giver disse forbedringer ofte ikke de forventede fordele eller indtjeninger. Hvilket efterlader virksomheder med intet andet end at kigge efter andre løsninger for at forbedre deres resultater.  

I dag opererer mange Brands og eCommerce inden for en vel-defineret markedsindustri, hvor det der udgør kernen i virksomhedens drift er at sælge specifikke produkter i forskellige versioner, marketing, kommunikation og tjenester. 

Dog opererer mange virksomheder stadig med simple prisstrategier og udnytter ikke det fulde potentiale i de profitable kundegrupper eller forretningssegmenter. 

Herunder vil du finde de 6 typiske fejl inden for prisstrategier som virksomheder begår, når de prissætter deres produkter eller tjenester.

Og disse fejl er taget direkte fra real-life.

Faktisk: 

På baggrund af de mange anbefalinger om prisfastsættelse, opstår der stadig fejl hos mange ecommerce og brands forhandlere. 

Disse fejl kan hjælpe din webshop eller brand til at styre udenom de mest almindelige faldgruber i prisfastsættelse og sørge for at du opnår den indtjening som du ellers vil have gået glip af. 

Fejl #1 Én pris er sjældent nok

At kun have én pris for et produkt og tro at dette er vejen til success, er den direkte vej mod at miste potentiel fortjeneste. 

Prisfastsættelse handler ikke kun om at fastsætte en pris, men indbærer også en kontinuerlig proces der kræver tidsinvestering. 

Der er forskellige variabler som har indflydelse på størrelsen af profit; udgifter, salgsvolume og gennemsnitsprisen. Disse faktorer er essentielle for en prisstrategi og indikerer vigtigheden i at arbejde med mere end én prisstrategi. 

Et hurtigt hack tip fra os: 

Overvej at sætte to forskellige priser for det samme produkt for at split-teste, hvilken pris der konverterer bedst på et givet tidspunkt. Dette er muligt inden for få minutter med vores værktøj PriceShape.

Fejl #2 Du tror at lave priser er mest rentable for dig

Glem alt om antagelsen “den laveste pris er den som altid giver mest salg”. 

Du vil ikke nødvendigvis få flere kunder ved at sænke dine priser. Dog er der undtagelser, fx hvis du sælger de samme produkter som dine konkurrenter som ofte er tilfældet inden for detail. Her kan der være noget ved det faktum at sænke ens priser øger salget. 

Det er også vigtigt at nævne, at købere der har en tendens til at være mere skeptiske overfor lave priser sammenlignet med konkurrenternes priser. Folk vil gerne have lave priser men også kvalitet, som de er villige til at betale ekstra for.

Fejl #3 Du prissætter dine produkter for højt

Generelt set, bør du undgå statisk prissætning som er almindelig praksis i mange ecommerce forretninger. 

Sæt ikke dine priser udelukkende højt eller lavt, men vær fleksibel og afprøv både høje og lave priser for at se, hvor priselastisk et produkt kan være. Ved at gøre dette baseret på data, kan et værktøj som PriceShape levere et overblik over priser i et brugervenligt dashboard, så du bedre kan træffe de rigtige beslutninger. 

Det er derfor en fin balancegang at prissætte et produkt på en måde som vil give dig mere salg og samtidig mere fortjeneste. 

Hvilket fører os til følgende fejl, som ses hos de fleste forhandlere.

Fejl #4 Du mangler kundesegmentering

Kundesegmentering ligger for langt nede på prioriteringslisten, da det oftest er prisen der er i fokus og ikke de faktorer der ligger uden om prisen, men ikke desto mindre har en indflydelse på dine prisstrategier. Hvis du dykker dybere ned i dine kunders adfærd er der tit gode indsigter at hente ift. dine prisstrategier. 

Kundesegmentering skal være baseret på dine kunders forventninger til produktet. Hvert kundesegment vurderer dit produkt forskelligt, og derfor bør din prisstrategi tage højde for dette. 

En vurdering af dit produkt skal indeholde alle de elementer der udgør slutproduktet: selve produktet, emballage eller etiketter, levering, marketing og kommunikation, yderligere tjenester eller udstyr og produktspecifikation for de forskellige kundesegmenter.

Fejl #5 Værdi baseret på udgifter er ikke bedre end værdien for kunden

Som allerede nævnt før, bør priser ikke kun være baseret på omkostninger alene, hvilket naturligvis er en bekvem tilgang til at prissætte produkter. En pris der udelukkende er baseret på omkostninger fører normalt til to scenarier: 

  • Det første scenarie er: hvis prisen er højere end produktets værdi for kunden, øges salgs- og rabatomkostningerne. Desuden vil salgscyklussen blive længere, hvilket vil have en negativ påvirkning på overskuddet. 
  • Det andet scenarie er: at slagsvolumen øges mens virksomheden ikke opnår den størst mulige fortjeneste på grund af undervurderingen af produkterne. 

Med en værdibaseret prisstrategi vil du ikke at falde for denne fejl. Det handler om at skabe en prissætning baseret på kunderne, hvilket betyder, at du baserer din prisfastsættelse på, hvad dine kunder mener, at dit produkt er værd at betale for. 

Den faste regel for prissætning er, at et givet produkt kan have en anden værdi for forskellige kunder, så du bliver nød til at evaluere værdien for hver produktlinje. For hvert produkt er overskuddet optimalt, når prisen afspejler kundens betalingsvillighed. 

Fejl #6 Samme avance for forskellige produkter

Ofte ser vi, at virksomheder prissætter deres produkter på baggrund af en standardmargin. 

I stedet bør du se på realiteterne i markedet og imødegå den potentielle konkurrence. Når du indfører prisændringer, er det essentielt at evaluere priserne på de konkurrerende produkter, men også at vurdere sælgernes værdi og kvalitet. 

Dette er, hvad en konkurrencedygtig prisovervågningssoftware kan give dig. Benchmarking mod dine konkurrenter eller simpelthen at foretage en ordentlig måling af dine konkurrenter er naturligvis afhængig af nogle værdifulde oplysninger, hvorfra du kan bestemme dine prispositioner. I benchmarking af produkter skal du være opmærksom på dine referencepunkter, prisleveringshastighed, funktioner og forskellige komponenter.

Konklusion

Nu hvor du kender de mest almindelige prisstrategifejl for at undgå at miste indtægter, vil du med garanti kunne styre din prisstrategi udenom disse faldgruber. 

Vi forstår godt, hvis det er for besværligt for dig at starte med prisstrategier. I så fald kan du hurtigt starte med vores PriceShape værktøj der hjælper dig med at indstille prisstrategier for forskellige produkter på samme tid og sikre dig, at du indstiller de mest rentable priser for din virksomhed. 

Kontakt os i dag her for at få en gratis demo af vores produkt eller en samtale om, hvordan vi kan hjælpe dig med dine priser.

Nyhedsbrev

Vær opdateret med de seneste nyheder fra PriceShape

Du kan forvente masser af spændende indhold og opdateringer i vores nyhedsbrev, såsom gratis webinarer og blogs. Vi stræber efter at dele vores viden og informere jer om priser og trends inden for e-handelens verden.