Overvej dine kommercielle beslutninger, før du planlægger din prisstrategi

Det kræver meget overvejelse og planlægning, før du kan lave den perfekte prisstrategi, der passer til din virksomhed. Følg retningslinjerne for at gøre dette.

Picture of Johan Justesen
Johan Justesen
Læsetid: 3 min.
Follow us on social media

commercial decisions

Kommercielle beslutninger er en bred definition, men beskriver enhver beslutning, der skaber værdi for en virksomhed og hjælper med at opnå dens underliggende strategi, mission og vision. Når disse beslutninger træffes, skal virksomhedens brand og værdi altid være i tankerne for at sikre, at strategien korrelerer på tværs af virksomheden.

Dette blogpost vil primært fokusere på spørgsmålet: "Hvilke kommercielle perspektiver bør vi overveje, når vi planlægger prisstrategier?". Det drejer sig om kommercielle emner relateret til køb og salg af varer og tjenesteydelser; disse inkluderer markedsspørgsmål, brandbevidsthed, konkurrence, prissætning, kontrakter, forhandlinger og risikostyring.

Forhåbentlig kan dette blogpost bruges som en vejledning og tjekliste for at sikre, at du har alle nødvendige oplysninger for at kunne lave dine prisstrategier.

 

Hvad er dit virksomhedsfokus?

Dit virksomhedsfokus er det første, du skal kigge på, inden du laver en prisstrategi. Hvad er kernen i din virksomhed, og hvordan udtrykkes det i dine værdier og den opfattede værdi fra dine kunder? Dette skal vises i din prissætning.

  • Hvad er dine markedsvilkår?
  • Hvor stor markedsandel har du?
  • Hvad er din opfattede kundeværdi?
  • Hvordan kommunikerer du dit brand?
  • Hvem er din målgruppe?

De ovenstående spørgsmål er grundlæggende for, hvordan din prisstrategi skal se ud. Din pris bør baseres på flere faktorer og fokusere på dine forjeneste. Prisen skal altid dække dine omkostninger og fokusere på at øge dit overskud; dette kan gøres ved at maksimere dine online salg, øge din ROI eller sætte konkurrencedygtige priser.

Cost plus pricing er en prissætningsstrategi, der viser dig prisen, når alle dine omkostninger er dækket. Denne pris behøver ikke nødvendigvis være din valgte pris, men den lader dig vide din mindstepris, mens du dækker alle dine omkostninger. Baseret på de andre betingelser kan du derefter afgøre, hvor meget du ønsker at have i overskud.

Profit margin
Hvad skal min overskudsgrad være?

Den nemmeste måde for dig er at sætte en ønsket overskudsgrad og lægge den til produktets samlede omkostninger, men denne strategi sikrer ikke, at din pris er den bedste på markedet. Dette kan enten føre til, at du sætter din pris for højt og mister kunder til dine konkurrenter eller sætter din pris for lavt og dermed mister overskud, fordi dine kunder var villige til at betale mere end den pris, du satte.

Market conditions

Hvordan ser markedsvilkårene ud? Dette er selvfølgelig relevant, før du fastsætter dine priser. Hvor betydelig er konkurrencen, og hvad er dine konkurrenters priser? På dette trin er det vigtigt at huske dine virksomhedsværdier. Hvad gør din virksomhed unik i forhold til dine konkurrenter, og kan dine priser retfærdiggøres baseret på din unikke værditilbud?

Market share

Hvor stor markedsandel har du? Er du i øjeblikket markedsleder eller forsøger at være det? Vil du konkurrere mod alle på markedet, eller har du udvalgt konkurrenter, du vil fokusere på? Er din strategi at være eksklusiv eller tilgængelig for alle kunder? Endelig skal du spørge dig selv, hvordan du vil positionere dig? Vil du være den billigste på markedet og trække priserne ned, eller vil du hjælpe med at øge priserne for en bedre overskudsgrad?

Perceived value

Opfattet værdi. Til dette punkt skal du overveje kunderne; hvordan opfatter de den værdi, du tilbyder i forhold til dine konkurrenter? Hvor god er din brandbevidsthed, og har du loyale kunder, der er ambassadører for dit brand og dermed gør det mere troværdigt?

communication

Kommunikation er ofte nøglen, og den skal være konsistent. Derfor skal du kende din målgruppe og hvad der er vigtigt for dem. Kommunikationen skal være fokuseret omkring dette; hvis de er prisfølsomme, skal prisen være i fokus, men hvis dine kunder derimod fokuserer på høj kvalitet, skal dette være dit fokuspunkt.

Data-drevet analyse er et glimrende redskab til at nedbryde din online kundebase. Dette vil hjælpe dig med at forstå deres online vaner, demografi, kunderejse og adfærd. At kende dine forskellige kundesegmenter kan hjælpe dig med at fastsætte den rigtige pris for hver kunde. Du kan bruge din marketingbudget optimalt ved at forstå, hvilke produkter de fokuserer på.

 

Så hvad nu...

Det største spørgsmål for dig er, hvilket endemål du ønsker at opnå. Vil du opbygge markedsandel, stjæle salg fra konkurrenter og sætte dem ud af drift, maksimere overskuddet, eller vil du positionere dig som et eksklusivt brand eller et lavprisalternativ? Dit endelige mål skal guide dig i den rigtige retning, sammen med analysen ovenfor om, hvordan din prisstrategi skal se ud.

Der er mange forskellige prisstrategier; de mest almindelige er cost plus pricing, værdibaseret og konkurrentprisfastsættelse. Når du har valgt den rigtige strategi for din virksomhed, skal du overveje omstændigheder som rabatter, samlet pakker og markedsføring for at tiltrække kunder. Psykologi i prissætning er en måde at gøre dine priser mere attraktive for dine kunder; dette er også noget, du skal overveje, når du fastsætter din prisstrategi. Vil du altid bruge odd-even prissætning, eller skal det kun bruges med et rabattilbud?

 

Onboarding-processen

At sætte prisstrategien op er næste skridt, når alle overstående ting er blevet overvejet. Det kræver meget arbejde at sikre, at dine priser altid er korrekte og følger din vision, men ved at bruge dynamisk prissætning ændrer dine priser sig konstant, korreleret med din prisstrategi og prissætningsregler. Når du bruger dynamisk prissætning, vil dine priser altid være konkurrencedygtige og følge markedet og dine konkurrenter efter dit ønske.

Vi hos PriceShape vil hjælpe dig med at sætte dine prisstrategier op, sikre at de korrelerer med dine kommercielle beslutninger og gavner din virksomhed mest optimalt. Vi har en onboarding-proces, hvor du vil blive tildelt en Customer Success Manager.

Mangler du at få sat en konto op hos os?  Så tilmeld dig en gratis perøveperiode her og få mere at vide om, hvordan vi kan hjælpe din forretning. 

johan card

 

 

 

Nyhedsbrev

Vær opdateret med de seneste nyheder fra PriceShape

Du kan forvente masser af spændende indhold og opdateringer i vores nyhedsbrev, såsom gratis webinarer og blogs. Vi stræber efter at dele vores viden og informere jer om priser og trends inden for e-handelens verden.